7 soovitust, kuidas leida hea pottsepp

Hea pottsepa leidmine on Sinu ja Su kodu jaoks äärmiselt oluline, sest tänu korralikule oskustööle saad koju soojapidavamad, efektiivsemad ja ohutumad nii küttekolded kui suitsulõõrid.

Pottsepp on ahjude, pliitide ja muude küttekollete valmistamisele spetsialiseerunud oskustööline, kelle puhul on oluline jälgida kutsetunnistuse ja oskustaseme olemasolu.

Professionaalne töö ja kutsetunnistus tagavad üldjuhul vastavuse kõikidele seaduslikele nõuetele. Kehva pottsepa kasutamine seevastu võib olla ohtlik, kuna valesti ehitatud, hooldatud või parandatud küttekolded võivad põhjustada tõsiseid tagajärgi nagu tulekahju või süsinikmonooksiidi (vingugaasi) lekkeid. Hea pottsepp tagab ka tööde teostusakti ja teostusjoonised.

Seega on oluline, et pottsepp oleks pädev, vastava kutsetunnitusega ja piisavalt kogenud, pakkumaks kõrgeima kvaliteediga teenust. Õige pottsepa leidmine tagab mitte ainult kütteseadmete ohutuse, vaid säästab ka raha, sest hästi ehitatud küttekolded on tõhusamad ja kestavad kauem.

Kuidas siis leida parim pottsepp?

Võimalusi on mitmeid, siin on mõned soovitused:

  1. Võimalus on küsida teistelt soovitusi: uuri oma sõpradelt, naabritelt või kolleegidelt soovitusi hea pottsepa leidmiseks. Kui keegi on saanud positiivse kogemuse konkreetse pottsepa teenustest, on suurem tõenäosus, et ka Sinu kogemus on sama positiivne.
  2. Kontrolli pottsepa kutsetunnistuse olemaolu: veendu, et pottsepp vastutaks oma töö tulemuslikkuse ja ohutuse eest. Kutsekotta kuulumine võib tagada kutsestandardile vastava töötulemuse. Kutsekoda pakub oma veebilehel informatsiooni siin. Pottsepp peab olema läbinud kutseeksamid vastavalt kutsestandarditele.
  3. Otsi internetist üles kogemustega pottsepad: eelistada tasub pottseppasid, kes on tegutsenud pikemat aega ja kellel on kogemusi erinevate töödega. See annab märku, et nad on kogenud ja pädevad, et lahendada ka keerukamaid probleeme.
  4. Küsi hinnapakkumisi: palu hinnapakkumisi mitmelt pottsepalt, et võrrelda nende hindu ja teenuseid. Samas tasub meeles pidada, et hind ei pruugi olla ainus otsustav faktor. Odavama hinna võib sageli pakkuda vähem kogenud või vähem pädev pottsepp ja ka kvaliteet on vastav hinnale.
  5. Loe arvustusi: otsi näiteks sotsiaalmeedia gruppidest, foorumitest või mujalt internetist pottsepa kohta arvustusi, et saada aimu töö kvaliteedist ja rahuloluastmest teenuse kasutajate seas. Oluline on aga meeles pidada, et arvustused ei pruugi alati olla usaldusväärsed, mistõttu tasub neid võtta teatud reservatsioonidega.
  6. Uuri erialaliidust: Eestis on olemas MTÜ Eesti Pottsepad, kust võid leida usaldusväärseid koostööpartnereid. Eesti Pottseppade Liidu kohta leiad infot siit.
  7. Küsi kütteseadmeid müüvatest salongidest: näiteks Kodukolle küttesalongist saad häid soovitusi usaldusväärsete pottseppade kohta. Samuti on nii tegutsedes suurem tõenäosus, et ka vajalikud tarvikud, mis pottsepa töö juures olulised, on ostetud usaldusväärsest küttesalongist, millel kindel kvaliteet (nt luugid, siibrid, vahemoodulid jms).

Kokkuvõttes on palju võimalusi, kuidas leida see üks ja õige. Küttekolle on omal moel ikkagi kodu süda ja selle ehitamiseks on kindlasti oluline leida Kutsekoja poolt kinnitatud kutsetunnistusega hea ja usaldusväärne pottsepp. Tule Kodukolle salongi Tallinnas, Rakveres või Jõhvis ja aitame hea pottsepa leidmisega. Salongide asukohad leiad siit.